On the way to Rotorua kami singgah di Hamilton Garden..

image

Kami parking kereta estima kami berdekatan dengan sebuah campervan..menarik transport ni..sempat meninjau campervan…kami mula2 nak ke sini memang teringin nak mengembara dgn campervan ni…tetiba mr boss tak jadi pulak…nak duduk kat hotel lah kata boss…senang n relek..lagi pun
kami ramai tujuh orang dewasa….perlukan ruang yang besar…tapi memang best naik campervan ni kot…drive je mana pergi…penat berhenti kt stesen yang berhampiran hehe..

image

image

Berjalan menuju ke taman…

Menuruni kawsan tepi taman ini..ada sebuah sungai…

image

image

image

Lepas menjelajah di tepi sungai ini kami terus ke taman yang luas saujana mata memandang..terpersona kami dengan keindahan dan kehijauan pokok2…walaupun angin di sini bertiup agak kuat..tetapi keadaan di sekeling taman bersih dari sampah dan daun2 kering yang jatuh…

image

image

image

Wow ada tasik yang cantik….itik2 pun ada..ada yang berenang di dalam tasik..ada yang berkeliaran di kawasan rumput…ada juga pengunjung yang datang membawa makanan untuk itik2 ni..

image

image

image

image

Kemudian kami menyeberangi jambatan untuk pergi ke taman yang di sebelah sana…cantik sungguh taman ini…mesti singgah kalau dah sampai Hamilton.

image

image

image

image

image

Apa tu kura kura…hidup ke tu…

image

image

Suhu yang sejuk membuatkan kami tidak berasa penat berjalan..tak berpeluh pun hehe walau pun nampak seperti panas..musim spring sangat selesa cuma bila angin bertiup kuat…wow sejuk sangat. ..

image

image

image

Lihatlah keindahan alam semula jadi ciptaan Allah…New Zealand sangat terkenal dengan keindahan semulajadi…boleh dapat banyak ilham di sini..

image

image

Yea kami berhenti..rehat sekejap…sesuai jugak untuk berdating tempat seperti ini…sepanjang kami di taman ini tidak nampak gelagat orang tempatan membuat aksi2 panas …mungkin orang di sini masih mengekalkan adab sopan hehe…

image

image

Teruskan berjalan…bestnya berjalan berdua2 an dengan mr boss hehe tanpa gangguan di sini…

image

image

image

Happy nya masing2 bebas berlari ke sana kemari….

image

Musim spring….pokok tak de daun…

image

Jalan terus lagi kami jumpa taman permainan…apa lagi sakan la kami bermain…mcm budak2 rasanya hehe tambahan pulak orang tak ramai…selesa sangat menghabiskan masa di sini..

image

Yea bestnya main buaian…hilang semua masalah…hehe

Nas buat apa ni….

image

image

image

image
Merenung masa depan…mencari ilham hehe

image

image

image

image

Ni kami punya photographer. .bz dia ke sana ke mari…tq wana….bz snap pic yang menarik..rajin bebeno dia ni hihi..

image

image

image

image

image

image

Banyaknya sang itik…

image

image

Kami meneruskan perjalanan ke Rotorua…kami mahu mencari masjid untuk solat…kami mencari kedudukan masjid menggunakan gps..

image

Pemandangan rumah2 di hamilton..

image

image

image

image

image

image

Cantiknya pohon2 sakura di musim spring ini..

image

Setelah berpusing2 mencari akhirnya kami temui masjid di Hamilton ini…syukur Alhamdulillah…kami menunaikan solat jamak taqdim di sini..ramai juga jemaah di sini..kanak2 pun ada..semoga islam berkembang di New Zealand.

image

Tu dia masjid…mana jalan nk masuk ni..

image

Berpusing2 mencari jalan masuk ke masjid..

image

Finally jumpa jugak…Hamilton Mosque..

image

image

image

Setelah solat kami teruskan perjalanan…kami singgah di bandar Hamilton dan terjumpa kedai dua dollar…apalagi kami membeli cenderahati dan barang keperluan kami…

image

image

Kami parking di sini..jalanraya yang teratur dan pemanduan di sebelah kanan sama seperti memandu di Malaysia memudahkan perjalanan kami..mr boss steady je memandu hehe

image

image

Yea di kedai ini kami jumpa cashiernya orang Singapore. ..dia bole bercakap melayu..seronok kami..

image

image

Shopping di kedai two dollars…

image

image

image
Banyak cenderahati..murah2 belaka..

image

image

Yea beli sarung tangan tengkorak…unik

image

image

Ok da habis shopping…terus lagi perjalanan ke Rotorua..dalam perjalanan ternampak sebuah taman yang dipenuhi dengan bunga tulip..ros dan berbagai lagi ..cantik sangat..malangnya kami telah terlepas..dah jauh ke depan..terpaksalah kami pujuk mr boss supaya patah balik mencari taman bunga tersebut..mula2 mr boss tak mau singgah..dah lambat katanya..perjalanan ke Rotorua baru separuh perjalanan..huhu..pujuk punya pujuk mr boss setuju akhirnya berpatah balik…hehe senyum lebar aku….to be continued…

Advertisements