Pagi yang indah di New Zealand…malam tadi tidur dgn nyenyak tambah2 dgn cuaca sejuk..lepas subuh aku membuka pintu dan meninjau keluar..sejuknya..tambahan ada angin yg agak kuat…sekejap saja kt luar..x larat sejuk..malam tadi anak buah aku apiz datang bersama dengan dua orang kawan ashraf dan hafizi…mereka membawa roti buah epal dan buah kiwi…terima kasih banyak2 ye…

image

Yes inilah Estima…kereta sewa kami …cantikkan…pagi2 lagi hubby n alal pergi mengambil kereta sewa di Rent a dent..itulah nama syarikat kereta sewa kami…sementara itu kami yang tinggal mengemas semua barang kerana kami akan bertolak ke Rotorua …perjalanan ke Rotorua kira2 empat jam…kami akan tinggal selama dua hari di sana…apiz meminjamkan gps kawannya pada kami..mudahlah kami nak pergi ke mana2 tempat yang menarik di sini…tq tq…

image

image

image

Kelihatan padang rumput lembu dan biri2 sepanjang jalan ke Rotorua..cantik menghijau laksana padang golf…bersih dan dijaga rapi..mesti lembu2 di sini menghasilkan susu yg sedap dan berkualiti kerana bebas hidup di padang yang luas…tak lah stress hehe..kami akan singgah di Hamilton dulu sebelum ke Rotorua….

image

image

Kelihatan lembu2 sedang berehat dan bersantai….lembu2 ni dah biasa dgn cuaca sejuk….relek je kan…

image

image

Kami singgah di sebuah kedai runcit menjual buah buahan dan barang2 basah….jalanraya menuju ke Rotorua ni lurus ditambah dengan panorama kehijauan di sekeliling kiri kanan membuatkan mata boss merangkap driver mengantuk…boss dinasihatkan berehat dan tidur sebentar…sementara boss tidur..apalagi kami terjah masuk kedai membeli buah2 an segar..epal buah kiwi anggur oren sangat la segar..mungkin stok baru…

image

image

Sempat posing dengan sayur2 ni..sama je dgn sayur2 kita kt malaysia..cuma harga nya yg perlu didarab dengan 2.6 …hehe

image

Di sebelah kedai ni ada satu kawasan perkuburan atau jirat org kristian..byk bunga diletakkan di sini..pokok2 di sekeliling nya tersusun rapi..teringat cerita seram dalam filem2 mat saleh..macam ni lah rupa pokok2 tu..

image

Kami meneruskan perjalanan..boss dah segar dapat tidur sekejap..hari hujan renyai2..angin boleh tahan kuat nya…bertambah lah sejuk..bila masuk kereta leganya…tak sejuk dah…

image

Kelihatan padang rumput di kiri kanan jalan yg lurus ni…tiada jem.. tiada tol…aduhai bestnya memandu di sini….bahagia rasanya…

image

image

image

Banyaknya lembu…gemuk2 belaka…
image

image

image

image

image

Unik batu2 disusun rapi membentuk beberapa objek…

image

Apa dah jadi ni…haha..mengantuk sangat ni terlentuk terlungkup ..baik kereta estima ni luas ..selesalah juga…kereta2 sewa di nz agak murah harganya..kami sewa kereta selama 6 hari..lebih kurang rm 1k lebih kosnya…ok sangat tu kan…

Kami meneliti tempat2 menarik di sekitar sini…kami mengambil byk pamplet perlancongan dan google tempat menarik di sini…terdapat sebuah garden yang sangat cantik dan bersih…kami akan singgah di sini di Hamilton Garden..

Advertisements